منوی دسترسی
مفاهیم چگونه در ذهن کودک دوزبانه ما شکل میگیرند؟

رشد مفاهیم در ذهن کودک دوزبانه

رشد مفاهیم در ذهن کودک دوزبانه

اینکه ما به عنوان والدین و یا افرادی که با کودک دوزبانه سر و کار دارند بدانیم که مفاهیم چگونه در ذهن آن ها شکل می گیرد به ما کمک می کند تا بتوانیم ارتباط بهتر و موثرتری با کودکان دوزبانه داشته باشیم. از این رو در این مقاله مختصرا در مورد نحوه رشد و شکل گیری مفاهیم در ذهن کودک دوزبانه گفته شده.

رشد مفاهیم در ذهن کودک دوزبانه

رشد مفاهیم از دوران شیرخوارگی آغاز می‌گردد. نوزاد دنیای اطراف را از طریق حواس خود می‌شناسد، او می‌بیند، لمس می‌کند، می‌شنود و مزه می‌کند. کنجکاوی در کودک دوزبانه و سایر کودکان امری ذاتی است. از آنجایی که کودک دوزبانه می‌خواهد همه چیز را بداند. کودک شیرخوار با نگاه کردن به اطراف کوچک بودن خودش را حس می‌کند و از طریق به چنگ آوردن اجسام می‌فهمد. برخی اشیا در دست‌های کوچک‌اش جا می‌گیرد و برخی اجسام را نمی‌تواند به چنگ آورد. کودک شیرخوار متوجه وزن اجسام می‌شود. او درمی‌یابد برخی اجسام را نمی‌تواند بلند کند و برخی دیگر به راحتی جابه‌جا می‌شود. او در مورد اشکال یاد می‌گیرد با دیدن اینکه برخی اجسام در یک جا می‌مانند. و برخی اجسام قِل می‌خورند و یکجا نمی‌مانند.

توالی زمان را درک می‌کند‌، وقتی از خواب بیدار می‌شود احساس خیسی و گرسنگی می‌کند. او گریه می‌کند. مادر بالای سر او حاضر شده او را شستشو داده و به او شیر می‌دهد. حالا او بازی می‌کند‌، خسته می‌شود و مجدداً به خواب می‌رود. با بزرگ‌تر شدن کودک شیرخوار در مورد غذا یاد می‌گیرد.

رشد مفاهیم در ذهن کودک دوزبانه

او در تخت گذاشته می‌شود، یا روی زمین در وسط اتاق قرار می‌گیرد به اطراف نگاه می‌کند و شروع به حرکت کردن می‌کند. برخی مکان‌ها بزرگ و برخی دیگر کوچک هستند. بدین ترتیب او مفهوم فضا و مکان را درک می‌کند با چهار دست و پا حرکت کردن. ایستادن و راه رفتن در مرحله شیرخوارگی کودک دوزبانه به آزادی بیشتری برای کشف محیط دست یافته و به استقلال در تفکر می‌رسد. او اجسام بیشتری به چنگ آورده و تجربه می‌کند. او به زیر و روی اجسام توجه داشته و درون اشیاء بزرگ می‌رود و ارتباط اندازه خود و اجسام را در می‌یابد.

کودک دوزبانه نوپا اشیاء را از هم جدا می‌سازد او آنها را درون محفظه‌های جدا می‌گذارد. هم اندازه، هم شکل و آن‌هایی که موارد استفاده همسان دارند. کودک نوپا شن و آب را درون محفظه‌هایی در اندازه‌هایی مختلف می‌ریزد.

لگوها را روی هم گذاشته و شاهد فرو ریختن و دوباره به اندازه‌های کوچک در آمدن آن‌ها می‌نشیند. او در بازی تخیلی از فروشگاه غذا می خرد و پول اسباب بازی را پرداخت می‌کند. غذاهای تخیلی را می‌پزد و در این راستا آرد، نمک، و شیر را اندازه‌گیری می‌کند.

او میز غذا را می‌چیند و برای هر یک از اعضای خیالی خانواده سرویس غذاخوری را می‌گذارد. کنجکاوی‌ها و تجربه اندوزی‌های آزادانه کودک در دو سال اول زندگی موجبات رشد ماهیچه‌ها و هماهنگی حواس چشایی، بویایی، بینایی و شنوایی می‌شود.

مهارت‌های‌ به دست آمده در دوران شیرخوارگی زمینه یادگیر‌ی‌های آینده را فراهم می‌سازد.


با پایان گرفتن دوره شیرخوارگی، کودکان دوزبانه به دوره پیش‌دبستان و کودکستان که آغاز مرحله پیش عملیاتی است وارد می‌شوند در این مرحله همچنان کند و کاو کودکان دوزبانه ادامه داشته و در موقعیت‌ها و فعالیت‌های مختلف ما شاهد به‌کارگیری مفاهیم در جهت جمع‌آوری و سازمان‌دهی داده‌ها هستیم و جمع‌آوری اینگونه نتایج نیاز به مهارت‌هایی‌ در مشاهده، شمارش، ثبت و سازماندهی دارد.

نظرات

Captcha
بازگشت به بالا